keseru@vktiroda.hu
0620 / 916 - 0200
ENG

ZENEIPAR, JOG, SZELLEMI TULAJDON

A zeneiparhoz kapcsolódó leggyakoribb ügyvédi szolgáltatások:

  • jogi tanácsadás a zeneművekkel és előadói jogokkal kapcsolatban,
  • szerződések készítése dalszövegírók, zeneszerzők, előadók számára,
  • szerződések hanglemezkiadók és koncertszervezők számára,
  • felhasználási szerződések készítése,
  • zeneiparhoz kapcsolódó védjegybejelentések készítése,
  • jogdíjigényekkel kapcsolatos ügyek,
  • zeneművek jogellenes felhasználásával és zenei védjegyek megsértésével kapcsolatos ügyekben jogi képviselet.

A zeneipar a szellemi tulajdon rendszerében

A zene elsődlegesen a szerzői jogi összefüggéseken keresztül áll a szellemitulajdon-védelem középpontjában. A szerzői jogi törvény a műtípusok között kifejezetten is megemlíti a zeneműveket, akár szövegesek, akár nem. Egy zene dalszövege egyben irodalmi műnek is minősül, így ha a dalszövegíró és zeneszerző nem ugyanaz a személy, akkor mindketten szerzőnek minősülnek.

Szerzői jogi szempontból az énekesek és a zenészek előadóművésznek tekintendőek. Az ő tehetségük és munkájuk kell ahhoz, hogy a papírra vetett kotta és dalszöveg életre keljen. Ők ugyan nem szerzők e minőségükben, de ettől még a szerzői jog honorálni kívánja a teljesítményüket. Ezért előadóművészként ún. szomszédos jogi védelemben részesülnek, amelynél fogva hozzájáruláshoz és díjfizetéshez köthetik az előadásuk rögzítését, sugárzását, a rögzített előadás többszörözését, terjesztését, nyilvánossághoz közvetítését.

A fentiekből fakad, hogy egy koncerten a fellépők hozzájárulása nélkül az előadás telefonnal történő rögzítése, vagy a Facebookon történő streamelése jogsértő. Ezeket a felhasználási feltételeket általában a koncertszervező ÁSZF-jében, vagy a koncertjegy hátoldalán apró betűvel lehet megtalálni.

Együttesek és produkciók nevének, arculatának védelme

Egy együttesnek lehet olyan sajátos és egyedi neve mind tartalmában, mind vizuális megjelenítésében, amely egyéni és eredeti jellegű lehet, ennélfogva önmagában is szerzői jogi védelem illeti meg. Ilyen esetben az együttesről történő könyvírás is engedélyköteles, hiszen a kiadással és terjesztéssel a védelem alatt álló név felhasználása valósulna meg. Hasonló módon az együttes neve, vagy valamely produkciójának elnevezése védjegyoltalomban is részesíthető, amely kizárólagos jogot biztosít a névhasználatra. A névvel, logóval ellátott pólók, sapkák és egyéb ajándéktárgyak pedig a merchandising területére esnek, a felhasználási jogokat szerződéssel szükséges rendezni.

A hangfelvételek előállítóinak védelme

A hanglemezkiadók jelentős pénz és infrastruktúra ráfordításának ellentételezéseként a szerzői jog számukra is biztosít védelmet a szomszédos jogok formájában. Hiszen szerzőnek ugyan nem minősülnek, de fontos szerepük van a művek hozzáférhetővé tételében. Ezért a hangfelvétel előállító hozzájárulása és díjazás szükséges a hangfelvétel többszörözéséhez, terjesztéséhez, lehívásra hozzáférhetővé tételéhez (on-demand letöltés).

Mindezekből az következik, hogy egy jogellenesen letöltött hanglemez egyidejűleg, külön-külön sérti a zeneszerző, a dalszövegíró, az előadók és a hangfelvétel előállító jogait.

Zeneművek felhasználása

A zeneművekkel kapcsolatban több személyt is megillető védelem áll fenn. Ezért amikor egy reklámban, honlapon vagy vendéglátó egységben egy zeneművet kívánnak felhasználni, akkor a jogdíjat meg kell fizetni a zeneszerző és dalszövegíró felé, az előadók felé és a hangfelvétel előállítók felé is. Ezeket az ARTISJUS, a MAHASZ és az EJISZ közös jogkezelő szervezeteken keresztül szükséges megfizetni.

Zeneiparral kapcsolatos szerzői jogi és szellemitulajdon-jogi ügyekben keresse Dr. Keserű Barna Arnold győri ügyvédet!

Ezt az oldalt Dr. Keserű Barna Arnold, a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd (székhely: 9021 Győr, Munkácsy Mihály utca 1-5.) tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. Az oldalon elérhető blogbejegyzések, cikkek nem minősülnek konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak. Célja, hogy az érdeklődő tájékozódni tudjon Dr. Keserű Barna Arnold szakterületeiről és szolgáltatásairól.
© Dr. Keserű Barna Arnold, 2020