keseru@vktiroda.hu
0620 / 916 - 0200
ENG

TENET – egy film logo története a szellemi tulajdon világában

A napokban került a hazai mozikba Christopher Nolan legújabb filmje, a TENET. A filmet komoly várakozások előzték meg, magam is kíváncsian mentem a moziba, kifejezetten szeretem Nolan filmjeit. E cikk azonban nem filmismertető, így nem is kívánok a történetéről szót ejteni, ezért spoiler veszélytől nem kell tartania az olvasónak.

Mint szinte mindenütt, e filmnél is felmerült egy érdekes szellemi tulajdonjogi kérdés. Amikor 2019-ben megjelent a film előzetese, a cím feliratát úgy tervezték meg, hogy az palindromként nem csak visszafelé olvasva ugyanaz, de a forgásszimmetrikus N betű két oldalán az E betűk egymás horizontális tükörképei, a szó eleji és szó végi T betűk pedig egymás vertikális tükörképei. Aki látta a filmet, az érti ennek a vizuális megoldásnak a mondanivalóját.

A TENET eredeti film logója

A TENET film eredeti logója /Warner Brothers/

Úgy tűnik, hogy a Warner Brothers nem vette észre, hogy egy amerikai kerékpár cég, a Tenet Components szinte teljesen egyező vizuális kialakítással használta a saját logóját.

A Tenet Components logója

A Tenet Components logója. https://ridetenet.com/

A cég ezt követően Instagram posztban tette közzé, hogy nem érintettek a film készítésében, és minden bizonnyal csak véletlen egybeesés lehet a két megjelölés közötti nagyon nagyfokú hasonlóság. A poszt célja azonban éppen ellentétes volt azzal, mint amit általában várnánk egy ilyen helyzetben. A cég azért tette közzé a történetet, mert attól tartottak, hogy sokan azt gondolnák, hogy a logójukat Christopher Nolan filmjéből lopták, és szerették volna eloszlatni az ilyen esetleges vádakat. Ez jól jelzi azt a tényt, hogy marketing szempontból egy korábbtól fogva használt megjelölés is a visszájára fordulhat, ha a másik oldalon egy olyan fél van, akinek a marketing lehetőségei összehasonlíthatatlanul nagyobbak. Hiszen nyilvánvaló, hogy a Tenet Components ismertsége össze sem vehethető a TENET filmprodukció világszintű hírnevével.

A jogi csatározások helyett a cég vezetője, Tyler Deschaine levelet kapott Christopher Nolantől, amelyben a film rendező-írója leírta, hogy véletlenül sem tőlük vették át a logót, azt Nolan saját maga álmodta meg a film sztorijához illeszkedő szimmetrikus elrendezés okán. Nolan akceptálta a cég aggodalmait az azonos logó használata miatt, ezért felajánlotta, hogy megváltoztatja a filmcím vizuális megjelenését, ha szükségesnek tartják. Végül a felek megállapodtak abban, hogy a film címét más betűtípussal vagy formázással látják el annak érdekében, hogy jobban megkülönböztethető legyen az eredeti TENET logóhoz képest. Így végül a szóvégi betűk inverz megjelenítésétől a készítők elálltak, és csak a mozgóképes verzióban egy pillanat erejég láthatóak eredeti formájukban, majd rendes írásmóddal rögzülnek.

A TENET új film logója

A TENET film új logója /Warner Brothers/

A fenti ügy ékes példája annak, hogy a kreatív folyamatok egymástól függetlenül is vezethetnek azonos eredményre. A TENET esetében ugyan sikerült ezt békésen rendezni, de ha a felek erre nem hajlandóak, abból igen komoly szerzői jogi és védjegyjogi perek alakulhatnak ki. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy valamilyen fantázianévvel vagy logóval kívánja ellátni a termékeit vagy szolgáltatásait, a piacra lépés előtt tájékozódjon az esetleges jogsértések elkerülése érdekében.

Amennyiben szerzői jogi és védjegyügyekben segítségre van szüksége, forduljon hozzám bizalommal.

Forrás

  1. https://www.creativebloq.com/news/tenet-logo-changed
Ezt az oldalt Dr. Keserű Barna Arnold, a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd (székhely: 9021 Győr, Munkácsy Mihály utca 1-5.) tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. Az oldalon elérhető blogbejegyzések, cikkek nem minősülnek konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak. Célja, hogy az érdeklődő tájékozódni tudjon Dr. Keserű Barna Arnold szakterületeiről és szolgáltatásairól.
© Dr. Keserű Barna Arnold, 2020